O promocji miejsc, pamięci i genealogii.
Potencjał komunikacyjny receptur kulinarnych Agaty Grzegorczyk-Wosiek
Więcej
Ukryj
1
Instytut Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Polska
Data nadesłania: 05-05-2024
Data ostatniej rewizji: 09-08-2024
Data akceptacji: 03-10-2024
Data publikacji online: 04-07-2025
Data publikacji: 04-07-2025
Autor do korespondencji
Joanna Szydłowska
Instytut Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Bilitewskiego 13/37, 10-693, Olsztyn, Polska
KMW 2025;329(2):237-256
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest opis potencjału komunikacyjnego tekstów wyrosłych na bazie receptur kulinarnych zebranych w książce Grzegorczyk-Wosiek Historia na talerzu. Dążyć będziemy do rekonstrukcji mechanizmów przywołań kresowej pamięci rodzinnej poprzez medium kulinarnych receptur przywiezionych w repatrianckich kufrach. Opowiemy o uznanych za znaczące elementach topografii kresowej, o wartościach i codzienności ziemiańskich kresów utrwalonych w rodzinnym przekazie. Rozstrzygniemy dylematy genologiczne narracji Grzegorczyk-Wosiek, ze szczególnym uwzględnieniem mariażu literatury dokumentu osobistego (diariusz, wspomnienie) z piśmiennictwem użytkowym (przepisy kulinarne), tradycją oralną (gawęda) i spojrzeniem z perspektywy kobiet (herstory). Wykorzystamy instrumentarium właściwe dla literaturoznawstwa, medioznawstwa i antropologii kulinarnej.